Zima nám prináša nielen studené dni, ale aj príležitosť vychutnať si teplé, lahodné dezerty, ktoré nás ohrejú zvnútra. Jablká, so svojou jemnou sladkosťou a výraznou arómou, sú ideálnym základom pre vytváranie chutných pochúťok. Ponúkame vám niekoľko príjemných receptov na sladkosť z jabĺk na zimné večeri, ktoré vám dodajú energiu a potešenie v chladných dňoch.
Horúce jablká so škoricou a vlašskými orechami
Budete potrebovať:
- 4 jablká
- 4 polievkové lyžice medu
- 1 čajová lyžička škoricu
- 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
Postup:
- Jablká ošúpte, vykrojte ich stres a poukladajte ich na plech.
- Zmiešajte med, škoricu a na drobno nakrájané vlašské orechy.
- Jablká naplňte touto zmesou.
- Pečte v rúre pri 180 °C asi 20 minút, alebo kým nie sú jablká mäkké.
Jablková štrúdla s orechami
Ingrediencie:
- 5 nastrúhaných jabĺk
- 1 balík listkového cesta
- 1 šálka mletých orechov
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škoricu
- 1/4 šálky masla (rozpusteného)
Postup:
- Rozvaľkajte listkové cesto na pomúčenej podložke.
- Na stred cesta rozmiestnite nakrájané jablká, orechy, cukor a škoricu.
- Zabaľte cesto do podobe štrúdle.
- Potrite hotovú štrúdlu roztopeným maslom.
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút.
Jablkový kompót s korením
Čo budete potrebovať:
- 6 jabĺk (olúpaných a nakrájaných na plátky)
- 1 šálka hnedého cukru
- 4 hrebíčky
- 2 anízy
- 1 vanilkový lusk
- 1 polievková lyžica korenia na jablká
- 4 šálky vody
Postup:
- V hrnci zohrejte vodu a pridajte cukor. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridajte nakrájané jablká, hrebíčky, aníz a rozpolený lusk vanilky.
- Pridajte korenie na jablká pre pikantnejšiu chuť.
- Varíme na miernom ohni asi 20-25 minút, kým jablká nezmäknú.
- Odstavte od tepla a nechajte kompót vychladnúť.
- Môžete vychutnávať.
Jablkové muffiny s vanilkovým krémom
Ingrediencie:
- 2 šálky múky
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky masla (rozpusteného)
- 2 vajíčka
- 1 šálka nastrúhaných jabĺk
- Vanilkový krém na ozdobenie
Postup:
- V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte rozpustené maslo a vajíčka.
- Pridajte nastrúhané jablká a dobre premiešajte.
- Vložte do formičiek na muffiny.
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút.
- Po upečení ozdobte muffiny vanilkovým krémom.
Tieto recepty vám umožnia vytvoriť si vlastné zimné sladké jedlo, ktoré bude potešením pre vaše chuťové bunky. Jablká dodajú dezertom osviežujúcu sladkosť a šťavnatosť. Nech vás tieto zimné pochúťky potešia a prinesú do vášho domova teplý nádych tejto chladnej sezóny.